keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kansan uutiset

En ole varma onko tämä vain ajan vääristämä kultainen muisto lapsuuden ajoilta, mutta joskus taisi olla aika, jolloin Ilta-Sanomat oli se edes jollain tapaa asiallinen keltaisen lehdistön edustaja, kun taas Iltalehti oli häpeilemättä Seiskaan päin kallellaan oleva pino jätepaperia.

Nykyisinhän Ilta-Sanomat on tunnetusti pelkkä Hesarin surkuhupaisa viihdekevennys, joka kilpailijansa tavoin on vajonnut globaalille tabloiditasolle; journalismin kaatopaikalle. Viihdekevennyksen luonne näkyy parhaiten Hesarin nettisivuilla, jonka alaosasta löytyy päivittäinen Iltiksen lööppiboksi.

Olen huvikseni kerännyt viimeisen kuukauden aikana hauskimpia laatikoita talteen. Näitä voi katsella joko kyynisesti ihmiskunnan rappiota voivotellen, tai sitten typerälle maailmalle nauraen. Suosittelen jälkimmäistä lähestymistapaa. Katsokaa myös pikkuotsikot; näissä on maailmamme tärkeimmät tapahtumat hienosti koottu yhteen.


 




Ei näissä otsikoissa mitään väärää ole. Parempi että kaikille löytyy jotain, ja muutenkin välillä on paljon mukavampi tsekata tirkistelykuvia "upeista sääristä" ja lukea paineilmaletkun päätymisestä anaaliin keskellä työpäivää, kuin tarkastaa viimeisimmät terrori-iskut ja tukipakettibullshittailut.

Nettiaika on tuonut mukanaan ilmiön, jossa klikkaukset ovat tulojen kannalta tärkeimpiä. Ja mitä enemmän otsikot ovat näiden edeltävien kaltaisia, sitä varmemmin itse artikkeli on valitettavasti lähinnä rykäisty asia- ja kirjoitusvirheineen vain pakolliseksi jatkeeksi sinne klikkaukset haravoivan otsikon alle.

Tuskin menee enää kauaa, kun jo pelkillä avainsanoilla saadaan artikkeligeneraattori tuottamaan itse uutistekstin (onkohan näin jo käynyt?), jota kommenttipalstojen perusteella ei muutenkaan kukaan lue. Toimittajalle jää sen jälkeen enää jonkinlainen twitteriraportoijan työ raflaavien otsikoiden parissa.

Kysyntä luo tarjonnan ja hassuille pikku välipala-artikkeleille on kysyntää. Niin kauan kun massat haluavat myös sivistyneempiä mainstream-lehtiä, niin sitten sellaisiakin tehdään.

Paperilehtien kuolema tulee väistämättä vielä eteen ja vähän ehkä hämmentää, mitä siitä seuraa. Olisi aika ikävää jos sisällöstään välittäviksi peruslehdiksi jäisi enää pienibudjettiset pienen porukan lehdet. Siitä kuitenkaan tuskin on pelkoa. Tarkistetaanpa vaikka asia tsekkaamalla Hesarin tämän päivän haetuimmat uutisaiheet:



Be afraid, be very afraid...

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti