torstai 4. elokuuta 2011

Nokian hifiootit

Palataan 90-luvun loppuun. Koulun pihalla vertailtiin kännyköitä ja penskat avautuivat tärkeinä miten paljon 6150 on parempi kuin 6110. Joillain tunareilla oli vielä 5110. 3210 taisi tulla vähän myöhemmin. Kaikille oli itsestäänselvää, että tietenkin kännyköiden nimet ovat nelinumeroisia epämääräisiä härpäkkeitä, joista tavallinen ihminen ei saa mitään irti.

Silloinkin jo kuitenkin hiipi selkäpiistä tunne, että jokin tässä hämää. Ericsson oli vielä Nokian kanssa samoilla insinöörilinjoilla, mutta Applen julkistaessa ensimmäisiä ilmoituksiaan tulevasta iPhonesta alkoivat hälytyskellot viimeistään soida. Keille Nokia oikein halusi myydä puhelimiaan?

En ole taloustieteilijä ja Nokian nykyiseen alamäkeen on varmasti paljon syitä alkaen aina kosketusnäyttöjen väheksymisestä, mutta yksi syy löytyy ihan varmasti vain katsomalla älypuhelinmarkkinoiden puhelimien nimiä:

Mitäs sieltä löytyykään? Applella on iPhone. Samsungilla on Galaxy. Jollain ennen täysin tuntemattomalla HTC:lla on houkuttelevan kuuloiset Desire, Sensation ja Wildfire. Kiinalaisella ZTE:llä on Blade. Nokialla on pitkä rivi erilaisia puhelinmalleja, joista lippulaivoja ovat mm. N9, C2-02, X7-00, sekä E6-00.
What-The-Fuck?!

Kumpi on coolimpi androidi, Data vai C-3PO? I'm just... saying. Öh.

Nokialla on hurjasti rahaa, alan tehokkain tuotantolinja, sekä ihmiset jotka rakentavat kentän laadukkainta rautaa. Markkinoinnissa vain ollaan kivikaudella verrattuna muihin ja nyt ihmetellään missä kusee. Nokian pitäisi äkkiä lopettaa hifistelynsä ja muuttaa markkinoiden laajin mallistonsa muutamaksi hyvin nimetyksi tuotejonoksi.

Yrityskäyttöön voitaisiin räätälöidä NokiaPro, joka kuulostaa heti kovemmalta raudalta bisnespuhelimeksi kuin joku iPhone. Seuraavana vuonna tulisi Pro2 ja niin edespäin. Kuluttajayleisölle lanseerattaisiin standardipuhelimeksi joku cooli puhelin, joko valmiiksi viileällä nimellä kuten Blade ja Galaxy, tai aivan uudella sanalla jossa olisi ainesta brändiksi, kuten iPhone ja Meego. Tästä puhelimesta tehtailtaisiin sitten uusia versioita samaan tapaan vuosittain: Cool 1, Cool 2... Ihmisillä olisi jotain mistä tarttua kiinni.

Muut tekevät juuri tätä, mutta heillä ei ole vielä Nokian volyymejä tuottaa paljon erilaisia mallistoja. Kohta varmaankin on, ja kohta saattaa myös Nokialle olla liian myöhäistä. Uutisia seuratessa on vaikea sanoa, mitä firmalle on tapahtumassa. Huhutaan yhtiön pilkkomisesta ja Samsungin vihamielisestä ostotarjouksesta. Samalla uhotaan tulevien Windows-puhelimien nimeen.

Äskettäin Nokian suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi paljastui jenkkiläinen sijoitusyhtiö, joka edelleen on kasvattamassa osuuttaan. Samoin saattavat olla tekemässä myös muut amerikkalaiset tahot. Olisiko härskeimmässä tapauksessa niin, että kun Nokia on ensin Microsoft-johtajan ruorissa ohjattu tarpeeksi pohjalle ja jenkit ovat saaneet tahtomansa määrän halvoista osakkeista, lanseerataan uusi seksikkäästi nimetty Windows-puhelinmallisto, jota seuraa mieletön mainostykitys sekä Nokialta, että etenkin Microsoftilta, jonka pohjattomilla markkinointikassoilla Xboxikin saatiin juurrutettua mahdottomille markkinoille?

Microsoft vaikka ostaa sisällöntuottajat tekemään ohjelmia alustalleen ja seuraavaan Xboxiin voisi hyvin kehittää mahdollisuuden käyttää Nokian puhelinta pikkunäyttönä/ohjaimena samaan tapaan kuin Nintendon DS toimii Wiin kanssa. Yhtäkkiä joka toinen tahtoo nokialaisen ja yhtiön arvo nousee takaisin omiin sfääreihinsä ja rahat virtaavat Yhdysvaltoihin. Mission accomplished.




Äskettäin uutisoitiin Nokian itse asiassa olevan muuttamassa nimeämistapaansa, mutta voi tuskan tuska millä tavalla. Onhan se nyt sentään ainakin sitä nelinumeroista parempi, mutta..
  

6 kommenttia:

  1. Olen melko pitkälti samaan mieltä kanssasi, mutta kuka estää sinua ostamasta Nokian osakkeita? Mikäli todellakin uskot Nokian uuteen tulemiseen. Nokia 2.0, That's it!

    VastaaPoista
  2. No jos olisi paljon ylimääräisiä tonneja polttamassa taskuja niin kohta ostaisinkin :P

    VastaaPoista
  3. Hahhah näin unta, että Bono osti Nokian.

    VastaaPoista
  4. Taisi olla painajainen kyseessä?

    VastaaPoista
  5. En näe painajaisia, ihan hyvä meininki oli :D

    VastaaPoista
  6. Noniin! Nokialaiset ovat ilmeisesti lukeneet tätä blogia ja ovat nyt antaneet uusille puhelimilleen ihan oikeita nimiä pelkkien numerosarjojen sijaan. Hienoa!

    Lumia nyt ei vaan varsinaisesti kuulosta erityisen seksikkäältä ja coolilta nimeltä selättämään iPhonea ja Sensationia.

    Tai siis ei kuulostanut aluksi. Nyt lehdet ovat kuitenkin keksineet mitä se tarkoittaa maailman toiseksi levinneimmällä kielellä:

    http://www.iltasanomat.fi/digi/nokian-moka-uuden-puhelimen-nimi-lumia-on-espanjaksi-prostituoitu/art-1288423571306.html?ref=hs-tf-promo5

    Kyllä meitsi ainakin ottaisi povariin mieluummin HUORA KASISATASEN, kuin jonkun iPhonen! High five! Good times!

    VastaaPoista