keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Pillumagneetteja valopäille

Näissä kurjistuvien talousnäkymien synkissä syyssateissa moni pohtii lisätienestien mahdollisuutta. Jos moraalikin on sattunut valumaan samojen sateiden mukana viemäriin, niin minulla on loistava ehdotus elintason nostoon: Keksi oma humpuukihoito!

Mikäli olen ollenkaan todenmukaista vibaa perusmediasta saanut, niin kaikenlaisten elämää parantavien vaihtoehtotuotteiden kontrolli on vain laskemaan päin.

Moni ehkä muistaa runsaan vuoden takaa kohinan magneettirannekkeista, joiden väitettiin parantavan mm. tasapainoa ja notkeutta. Niitä ilmeisesti myytiin ympäri maailmaa miljoonia.

iltasanomat.fi

Rannekkeen "toimintaperiaatteen" on täytynyt olla alunperin jokin känni-illan läppä:

"...perustuu valmistajan mukaan uuteen hologrammiteknologiaan, jossa hologrammiin on syötetty samaa elektromagneettista taajuutta mitä on ihmisen biokentässä. Kaikilla ihmisillä on sama biokentän taajuus. Biokenttä on 2 cm paksu..."

Sopivalla markkinointikoneistolla ilmeisesti mikä tahansa tuuba menee läpi ja Suomessakin esim. S-ryhmä erehtyi ottamaan tuotteen myyntiin Prismoihinsa ja tuotti vielä vehkeen toimivuudesta huvittavia todisteluja lehteensä, josta edellinen lainauskin on peräisin.

Tekijät väittivät vehkeensä läpäisseen "tieteellisiä tutkimuksia", mutta niissä ei luonnollisesti oltu kontrolloitu placebovaikutusta mitenkään. Ihme kyllä firma saatiin edes Australiassa myöntämään huijauksensa ja tarjoamaan ostajille rahoja takaisin. Suomessa koko asia on tainnut vain pikkuhiljaa painua unohduksiin.

Kun ihmisiä onnistutaan huijaamaan lumevaikutuksella, niin parastahan on se, että vaikka tuote kuinka osoitettaisiin toimimattomaksi, niin iso osa käyttäjistä ei suostu myöntämään sitä edes itselleen. Kognitiivinen dissonanssi jyrää ja omaan kokemukseen luotetaan sokeasti: "Kaiken maailman nollatutkimuksia sitä tehdään... MINULLA tämä kyllä toimii!!"

Humpuukia myydessä kannattaa siis saavuttaa suuri asiakaskunta mahdollisimman nopeasti. Sitten kun jäädään kiinni, niin plakkariin jää kuitenkin kasa uskollisia asiakkaita, joille voi myydä uutta roskaa vanhan tilalle. Kyllä niitä ihme ja kumma vaan löytyy.

XKCD - www.xkcd.com

Vuosi sitten nauroin epämääräiselle uutiselle uudesta ideasta hoitaa masennusta korviin tungettavilla kirkasvaloilla. Valo saadaan lähemmäs aivoja kun se menee sinne korvan, eikä silmän kautta. Loogista! Mutta kuinka ollakaan, viime keväänä kyseiset korvalamput todella saapuivat markkinoille suuren kampanjan saattelemana ja lehti jos toinenkin kirjoitti niistä ihastelevia mainospuheita.

Suu auki on saanut äimistellä kuinka media on ensin mainostanut vehjettä kritiikittä, sitten sille on annettu joku Innosuomi-palkinto, ja lopulta se on hyväksytty lääkelaitteeksi ja otettu apteekkien valikoimiin läpi Suomen.

Missään ei muisteta mainita, että korvalamppuja ei ole vieläkään altistettu yhteenkään kokeeseen, jossa niiden teho olisi voitu erottaa pelkästä placebosta. Firman sivutkin ovat aika klassiseen humpuukityyliin täynnä asiakkaiden anekdootteja ja lupauksia oikeista tutkimuksista sitten joskus. Ystävällistä olisi osoittaa tuotteensa toimiminen ennen kuin se laitetaan myyntiin.

Jos laite oikeasti toimisi, niin miksei sen tehosta tehtäisi oikeaa tutkimusta? Firma itse asiassa näyttää salakavalasti yrittäneen viime talvena varovaista sokkokoetta, jossa verrattiin normaaleja kuulokkeita heikompaa valoa lähettäviin. No kuinkas kävi? You guessed it, tulokset eivät juuri eronneet ja uupumus väheni molemmilla lampuilla.

Kilahtivatko placebo-kellot? No ei! Hesari uutisoi kyseisen tutkimuksen itse asiassa todistaneen korvalamppujen tehon: Jo heikompikin valo auttaa! Hallelujah!

Kävin tänään tsekkaamassa myydäänkö lamppuja tosiaan apteekissa. Jo vain! Observe the price. Jonkun on täytynyt tienata mukavasti, kun näitä kerran on tilattu jo kauppoihin ympäri maan. Jää nähtäväksi mihin touhu johtaa.


Ajattelin tässä lopuksi vielä mainostaa kehittämääni tuotetta, joka toivottavasti on lähiaikoina saatavilla kaikista hyvinvarustetuista apteekeista ja pornoliikkeistä.

Kyseessä on Pillumagneettitarra, joka otsaan kiinnitettynä saa naiset rientämään käyttäjän sänkyyn.

Tarran tarkka toimintaperiaate on yrityssalaisuus, mutta se liittyy kehon syvempiin värähtelytasoihin ja erityisesti mojokenttään, joka on ihmisellä tavallisesti noin 2cm paksu. Miellyttävän valkoinen, mustalla värähtelytekstillä varustettu tarra liimataan tiukasti otsalle, jonka jälkeen lähdetään ulos ihmisten sekaan. Jonkin ajan päästä tarran värähtely synkronoituu sopivaan naiseen ja saa hänet huomaamaan janoavansa seksiä tarran käyttäjän kanssa.

Magneettirannekkeita saatiin mainostamaan mm. Teemu Selänne ja Shaquille O'Neal, joten minäkin olen hankkinut tuotteelleni arvovaltaisen puolestapuhujan. Tässä niitä esittelee sutenööri-nalleni, joka tunnetusti saa kaikki naiset. Kuvassa olevan neljän tarran setin voi ostaa 20 eurolla. Tätä halvemmalla et saa mistään!


2 kommenttia:

  1. Satuin törmäämään tänään tähän, liittyy aiheeseen http://jpheiskanen.posterous.com/faktoilla-sinua-on-helppo-huijata

    VastaaPoista
  2. Ihan asiaankuuluva linkki, kiitos. Ja näinhän se juuri menee. Paitsi ei tietenkään mun kohdalla koska olen aina oikeassa!

    VastaaPoista