keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Anonymous

Ihmisten henkilötietoja vuodettu pitkin nettiä! Lista kiertää! 2012 ja ilmastonmuutos ja kaikki! We're all gonna fucking DIEEEE!!

Anonymous on ollut tänä vuonna kaikkialla. Aiemmin keväällä huhuttiin sen olleen Sonyn suuren tietovuodon takana. Sittemmin se on yhdistetty moniin muihin vuotoihin, sekä Wall Street -mielenosoituksiin ja Meksikon huumesotaan. Se on jopa terrorisoinut tätä blogia epämääräisillä eläinseksikommenteilla (ks. edellinen päivitys). Nyt se on levittänyt 16 000 suomalaisen henkilötiedot nettiin. Bad, bad Anonymous!

Paitsi ettei se ollutkaan Anonymous.

Anonymous on jonkinlainen nettihakkereiden aate, jonka tiedotusvälineet tulkitsevat paremman puutteessa ryhmäksi. Todellisuudessa se vaikuttaa pitävän sisällään vaihtelevan määrän hakkereita, aktivisteja ja random trolleja, jotka eivät tunne toisiaan, mutta vaihtavat ajatuksia ja suunnittelevat iskuja kasvottomana netissä.


Liikkeen ideologiaan kuuluu sananvapauden puolustaminen ja internetin mahdollistaman kasvottoman aktivismin hyödyntäminen taistelussa valtakoneistojen sortoa vastaan. Siinä sivussa tehdään kiusaa epämääräisesti just for the lulz.

Nimi tulee nettifoorumeiden ja blogien yms. tavasta käyttää anonyymi-termiä nimettömästä kommentoijasta. Kuka tahansa voi esittää ajatuksiaan vapaasti - tai trollata - netissä nimettömänä vailla vastuuta ja Anonymouksesta on tullut ikään kuin konkreettinen hahmo: "Jaahas voihan perkele, Anonyymi on käynyt taas kommentoimassa".

Nimettömyyttä on kuitenkaan hankala omia. Mitä arvoa on sillä, että yksi Anonymouksen nimissä toimiva käy jälkeenpäin kiistämässä toisen Anonymouksen nimissä toimivan tekemän tietovuodon? Nimikkeestä on tullut helppo keino saada mediahuomiota ja sitä tullaan käyttämään hyväksi jatkossakin. Henkilökohtaisen huomion ja vallan keräämisen vastustaminen on aatteelle kaksiteräinen miekka.


Kasvoton hakkeri on pelottava. Se voi netin puitteissa tehdä mitä haluaa, eikä piittaa niistä rajoista mitä reaalimaailma asettaa. Ei ole väliä kuinka paljon sinulla on rahaa, valtaa, tai habaa, olet polvillasi pahaisen nörttipojan edessä, jos tämä niin tahtoo. Ajatus on musertava normimaailman säännöissä kasvaneelle. Hölmistynyt Stallone lyödään maahan.

Mitä enemmän maailma verkostoituu, sitä enemmän hakkereilla on valtaa. Ja maailmahan verkostoituu. Nyt vasta tietokoneet ja kännykät, seuraavaksi kodinkoneet, kodit, me itse... "Ohjelmoi, tai tule ohjelmoiduksi". Disturbing.

Niin kauan kuin anonyymit anarkistihakkerit käyttävät taitojaan vain korruptoituneiden vallankäyttäjien paljastamiseen ja muun vastaavan vääryyden korjaamiseen, niin sehän on ihan jees. Mikä muu taho voi avoimesti ryhtyä kiristämään suurta Meksikolaista huumekartellia?


Mutta siinä vaiheessa kun huvin vuoksi aletaan levittämään ihmisten henkilötietoja, ollaan astuttu pimeän puolelle. Yhtäkkiä aate onkin päälaellaan: Unohdetaan sananvapaus ja sortajien vastustaminen ja käydään sen sijaan kiusaamaan rivikansalaisia, kun se vaan sattuu olemaan helppoa. Riistetään yksityisyys viattomilta sivullisilta. Tällaisilta tyypeiltä pitäisi takavarikoida kone ja netti just for the lulz.

Vastaavat jutut tulevat kuitenkin yleistymään, eikä sille oikein mahda mitään. Ehkä tällaiset teot lopulta saavat vain ihmiset sokeina kääntymään omaa vapauttaan vastaan ja hyväksymään ajatuksen tehokkaammasta valvonnasta. Siitä että kasvottomuus on vaarallista. Ehkä anonyymit ampuvat vielä joukolla itseään jalkaan ja julkaisevat perään tiedotuksen, etteivät itse painaneet liipaisinta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti