lauantai 6. lokakuuta 2012

Helsinki the Design Capital

Unelma-teoksen innoittamana kävin vähän katsastamassa Helsingin muuta patsas/veistos/moderni mindfuck -tarjontaa. Aloitin matkan Töölönlahden toiselta puolen, josta näitä tunnetusti paljon löytyy.

Ensinnäkin Töölön kirjaston edessä on merkillinen kivinen veistos kahdesta ihmishahmosta. Patsas muistuttaa hienosti antiikin klassisia marmoripatsaita - joskin työstä on vielä n. 90% tekemättä ja materiaalikin on ehkä astetta pliisumpaa.

"Työn orjat"
Mikäli tässä on pyritty moderniin tulkintaan, niin se periaatteessa toimii: Huomaa roskiksen esteettinen sijoittelu ja se kuinka auliisti patsas on asetettu ottamaan vastaan puista tippuva ruskea shaiba. Huomaa myös hahmojen formulakuskimainen asento. Konnotaatioita roskakuskeihin ja Etu-Töölöläiseen elintasoon? Ei? Höm.

Seuraavaksi spottasin läheisen hotellin edestä kasan metalliputkia, joista otin muuten vaan kuvan siinä ohimennessä:

"Rakennusteline"

Sinänsä ihan käytännöllinen idea kasata rakennustelineiden osat lähistölle valmiiksi seuraavaa julkisivuremonttia varten, mutta en aivan ymmärrä miksi nuo tuulessa pyörivät levyt on pitänyt jättää sinne sisään. Häikäisevät silmiä ihan helvetisti auringon osuessa niihin. Ehkä sisällä säästetään valaistuksessa.

Hesperian puistossa taas on seuraavanlainen mielenkiintoinen tilataideteos. Tätä oikeastaan arvostan, koska niin pienillä (tai onhan tuossa useampi metri) ja yksinkertaisilla ratkaisuilla on kyetty tekemään varsin perinteistä esittävää taidetta, joka ei jätä tilaa tulkinnoille.

"Koskaan en naisen edessä polvistu - paitsi takaapäin"

Musiikkitalon uuteen kalateokseen sen sijaan on panostettu vähän enemmän - ainakin hauen pään osalta:

"F U"

Herää kysymys: miksei loppuakin hauesta ole tehty yhtä koristeellisesti, vaan se on jätetty näyttämään lähinnä massiiviselta kumihanskan keskisormelta? Ehkä siksi että hauen kyljessä ei oikeastikaan ole kuin tasaista suomupintaa? Well I got news for you, ei se pääkään varsinaisesti mitään kiinalaista festivaalilohikäärmettä muistuta:

Ei mutta ahaa! Kyseessä on taiteilijan näkemys. Taiteilija haluaa kenties kertoa valinnoillaan jotakin. Onneksi minä tiedän mitä taiteilija tahtoo kertoa, joten voin laittaa sen tähän, olkaa hyvä:

"Jätin fisun viimeistelyn pelkkään päähän, koska en viitsinyt tehdä enempää. Sen sijaan käytin jäljellä olleen ajan ja materiaalin viereiseen epämääräiseen evistä ja halkopinoista koostuvaan kasaan koska fuck you, that's why. Palkkiota odotellessa."
- Taiteilija


No niin, sitten meillä on Pikkuparlamentin edustalla paraatipaikalla oleva moderni huikeus, ns. sekopäähärdelli, joka koostuu cnc-sorvilla jyrsityistä paloista, jotka on liitetty randomisti yhteen. Huomaa taas hieno roskiksen sijoittelu.

"CNC-harkkatyö"
Periaatteessa ihan miellyttävän näköinen teos, mutta paikan huomioon ottaen melkoisen mitäänsanomaton. Vertailun vuoksi esim. Berliinistä löytyy satunnaisesta liikenneympyrästä tämmöinen:


Tietysti makuasia mistä tykkää.

Kaikki seudun patsaat eivät kuitenkaan ole moderneja viritelmiä. Eduskuntatalon lähistöltä löytää tunnetusti paljon tylsän geneerisiä patsaita vanhoista presidenteistä, joissa poseerataan lakikirjan kanssa tms. roskaa.

Valopilkkuna on Kyösti, joka jäkittää massiivisine viiksineen vakaasti suomalaisten asialla:

"Kyösti Kallio"

Tai ei oikeastaan suomalaisten asialla, vaan Maan kolonisaatiota suunnittelevien alieneiden. Check those eyes!


Hello? Black oil? Anyone?


Okei... ehem.

Anyway, oma suosikkini presidenttien patsaista on ehdottomasti J.K. Paasikiven patsas. Tämän tekijällä on täytynyt olla niitä kuuluisia ballseja. Aivan älyttömän kekseliäs:

"Kivipaasi"
Megaluokan cojonesit on ollut myös sillä sankarilla, joka suunnitteli Kalliossa sijaitsevan muistomerkin sodanajan naisten kunniaksi. Taiteilija itse sanoi teoksen esittävän katkennutta kaarta. Hehheh, joo sehän se.

"Sodanajan naisten kunniaksi"



Mielenkiintoisia teoksia löytää myös keskustan ulkopuolelta lähiöistä, joihin ei ole varaa kustantaa 80 tuhannen euron pleksikuumailmapalloja. Tämän Myllypuron metroaseman edustalta löytyvän taideteoksen julkistus oli varmasti suuri päivä Myllikälle, taiteelle ja kenties koko ihmiskunnalle:

"Ihmiskunnan tähtihetki"
Onneksi olkoon Myllypuro.

Ettei menisi pelkäksi ruikutukseksi, niin laitan tähän loppuun vielä oikeasti huikean hienon patsaan, joka löytyy Kluuvista Porthanian edestä:


En tiedä vieläkään missä vaiheessa se on tuohon penkille ilmestynyt, mutta tänä syksynä ihmettelin sitä useampana päivänä ja oletin sen olevan patsaaksi pukeutunut mies, joka odottelee rahaa. Sitten kun se oli viettänyt paikallaan useamman sateen ja nenästä oli lohjennut pala, niin aloin epäillä kyseessä olevan oikea patsas.


Kerrassaan loistava! Respectit niille jotka tästä ovat vastuussa, enemmän kulmilla hengailevia patsaita Helsinkiin!

 

4 kommenttia:

  1. Eiks maailmassa enää tapahdu mitään kommentoimisen arvoista? Update the blog!

    VastaaPoista
  2. Ohhoh, pitkästä aikaa eksyin tännekin. Oikein teräviä huomioita tässä, sain illan naurut :D

    VastaaPoista
  3. Betoni mies on tästä: http://www.topiaikas.com/2012/joku/

    VastaaPoista
  4. PÄIVITÄ BLOGIA HYVÄ IHMINEN. T: A

    VastaaPoista